HJEM


 


Generalforsamling 2020

Ref. Karen Haunstrup.

Jens bød velkommen til forsamlingen på ca. 40 fremmødte – lidt færre end sædvanlig på grund af udbruddet med Coronavirus.

Arkivet har bl.a. medvirket med foredrag hos borgerforening, pensionistforening, byvandring samt været på julemesse i Vorgod/Barde, hvor en udstilling om Jens Sønderup var medbragt. Udover disse aktiviteter har der været besøg på arkivet af familien Ladekjær og andre interesserede.

I løbet af april har Birthe og Jens Peter Andersen sagt ja til at medvirke i en udsendelse på Radio Ådalen, som handler om Jens Sønderup. De har kendt ham, så ingen som netop de to er så godt inde i historien, så tak for det. Spændende!

Videbæk Bogtrykkeri har henvendt sig, om arkivet vil medvirke til udgivelsen af en bog om Videbæk.

Torben Nørregaard har lånt os et ringbind med billeder, som Keld Jørgensen, Spjald har taget gennem årene. Endvidere har Kjeld Jensen ligeledes taget en mængde billeder og fortalt en historie omkring disse.

Dette, at lægge vægt på billeder frem for al for megen tekst, synes Videbæk Bogtrykkeri godt om, så arbejdet med at finde en mængde billeder er i fuld gang.

Så er der brugsens 100 års jubilæum, som skal fejres. Her deltager arkivet med plancher o.a.

Bodil gjorde forsamlingen opmærksom på, at åbningstiden i arkivet ikke kun er de to timer mandag, men hele døgnet på hjemmesiden - samt på arkiv.dk. Disse er flittigt besøgt. På hjemmesiden har der været 12.000 opslag Hans Langsig sørger for opdateringen, og har senest lagt gadenavne ind – med forklaring på, hvorfor de hedder, som de gør.

På arkiv.dk har der været 13.027 søgninger. Billederne er de mest populære.

Jens Peter Andersen fortæller om Bornholm under 2. verdenskrig.

Der er hændelser i historien om 2. verdenskrig, der er lagt låg på, ting, - Danmark ikke er særlig stolt af. Det fortalte J.P. detaljeret og meget indlevende om. Bornholm blev af omstændighederne fanget mellem russerne og tyskerne på grund af beliggenheden i øst. Efter krigens officielle afslutning bombede russerne Bornholm. Rønne og Nexø blev smadret og bornholmere jaget på flugt. Den 5. april 1946 rejste russerne fra Bornholm, først da var krigen slut for deres vedkommende.

Det, der måske var mest uforståeligt for bornholmerne, var den ligegyldighed fra den danske regerings side, som blev udvist. Der var ikke meget, man kunne gøre mod de store nationer, men ministeren kunne dog have udtrykt sig mere diplomatisk end man gjorde.

Ref. Karen Haunstrup